+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Náročná záchrana paraglidisty

Beskydy, 21. února 2016 – Mladý paraglidista zřejmě včera v odpoledních hodinách nezvládl přistání a dopadl do koruny stromu na vrchu Prašivá nedaleko Morávky.

Náročná záchrana paraglidisty
Záchrana paraglidisty na Prašivém

Sám se dostat z vrcholu stromu nedokázal a bezmocně visel v popruzích svého padáku ve větvích. „Naštěstí jeho dopad do lesa viděl vedoucí jiné paraglidingové školy. Ten nám pak zavolal na dispečink. Ihned jsme vyrazili z naší stanice na Javorovém na terénní čtyřkolce,“ uvedl k okolnostem výjezdu Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy s tím, že k místu nehody to měli záchranáři přibližně patnáct kilometrů po hřebenových partiích hor. I přesto, že na čtyřkolce mohli cestu zvládnout poměrně rychle, nakonec se dostali k visícímu muži za více než jeden a čtvrt hodiny.

„Na jediné cestě, kterou jsme mohli použít, leží mnoho polomů. Neustále jsme museli objíždět padlé stromy. V jednom úseku jsme se dokonce museli prořezat motorovou pilou,“ vysvětlil Marcel Svoboda. Když nakonec k paraglidistovi dorazili, okamžitě s pomocí stoupacích želez vylezli na strom, na kterém visel. Poté jej pomocí lanové techniky šetrně dopravili na zem. Muž byl naštěstí zcela bez jakéhokoliv zranění. Záchranáři jej proto naložili a převezli z hřebenů do údolí.

„Celá akce, jindy v podstatě rychlá a jednoduchá, trvala víc než čtyři hodiny. Na vině je situace v horních partiích pohoří, kde leží mnoho spadlých stromů jeden přes druhý. I obvykle bez problémů průchodné cesty jsou nyní zatarasené,“ komentoval výjezd Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že návštěvníci hor by s touto situací měli počítat a plánovat s ohledem na ni své aktivity.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí