+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád holandského lyžaře z mostu

Krušné hory, 4. března 2016 – Šestnáctiletý lyžař z Nizozemí dnes krátce po poledni zřejmě nezvládl prudkou jízdu na klínovecké sjezdovce Pařezovka a spadl z přemostění silnice na asfalt.

Pád holandského lyžaře z mostu
Foto z dnešního zásahu na Pařezovce

Horskou službu o nehodě informovali zaměstnanci skiareálu s tím, že mladík spadl v plné rychlosti z výšky asi 10 metrů. „Byli jsme u něho vcelku rychle a zjistili jsme, že si vážně poranil horní i dolní končetinu. Ihned jsme tedy začali se základním ošetřením a vše konzultovali s dispečinkem linky 155,“ uvedl k situaci pacienta Jan Šimeček, zasahující člen Horské služby Krušné hory. Doplnil, že záchranáři měli podezření kromě úrazu končetin i na poranění páteře a těžký otřes mozku. Zraněnému mladíkovi tedy nasadili krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace.

Krátce nato dorazil přímo na místo nehody i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci. Záchranáři HS pacienta do sanitky šetrně naložili a převezli na nedaleké parkoviště. Zde už přistál vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem, který dispečink linky 155 rovněž vzhledem k povaze zranění povolal. Jeho posádka si mladíka převzala a transportovala jej do nemocničního zařízení k dalšímu ošetření.

„Jedná se o vcelku unikátní nehodu a o jejích přesných příčinách nechci spekulovat. Faktem je, že sněhová pokrývka na zdejších sjezdových tratích je pro jízdu velmi dobrá, ovšem sníh je příliš tvrdý a umožní tak vysoké rychlosti,“ upozornil lyžaře Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory s tím, že všichni by měli velmi bedlivě dodržovat všechny zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí