+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchranáři cvičili na Šumavě

Šumava, 8. května 2016 – Během víkendových dvou dnů cvičili záchranáři Horské služby Šumava na Špičáku záchranu osob z lanovky a zdravotnické techniky pro tzv. Firstrespondery. 

Záchranáři cvičili na Šumavě
Ilustrační foto

V sobotu proběhla cvičení na sedačkové lanové dráze v skiareálu Špičák. „Kromě teoretické části, která proběhla dopoledne, pak členové, čekatelé i lékaři šumavské HS cvičili záchranu a evakuaci osob ze stojící lanovky. To musíme všichni perfektně ovládat, protože v pohoří je takových lanových drah několik a k poruše na zařízení lanovky může dojít kdykoliv,“ komentoval první část výcviku Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Dalším důvodem pro evakuaci a záchranu osob z lanovky připadá v úvahu vzniku pro provoz nepříznivých povětrnostních podmínek. „Pro úspěšnou evakuaci je potřebný dostatečný počet erudovaných a vycvičených záchranářů, kteří bezchybně ovládají postup evakuace v jakýchkoli povětrnostních podmínkách,“ doplnil Martin Kocum, metodik Horské služby Šumava. Dodal, že záchranáři musí zvládnout zásah na lanovce i v případě mlhy, silného sněžení, námrazy na lanech a sedačkách, tmy či silného nárazového větru.

Neděli pak šumavští členové HS věnovali školení tzv. Firstresponderů. „Jde o členy HS, které, stejně jako třeba hasiče či policisty, vyšle dispečink Zdravotnické záchranné služby na pomoc v místech, kde má dojezd sanitky buď delší, nebo komplikovaný například terénem,“ vysvětlil MUDr. Svatopluk Dvořák, lékař Horské služby Šumava. Připomněl, že takový Firstresponder musí být perfektně připraven ke kvalifikované zdravotnické pomoci.

ZZS jednotlivých krajů stejným způsobem školí i hasiče, policisty či městské strážníky. V horských oblastech pak příslušná krajská ZZS školí členy HS. „V rámci dnešního cvičení školili pracovníci ZZS Plzeňského kraje po domluvě se ZZS kraje Jihočeského i naše členy, kteří operují v jižní části Šumavy,“ uvedl náčelník Janďura s tím, že hlavními tématy tréninku byly techniky první pomoci a také resuscitace. Dodal, že právě resuscitace, prováděná horskými záchranáři, zachránila na Šumavě už řadu životů.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí