3. stupeň lavinového nebezpečí
3. stupeň lavinového nebezpečí: kritická/nejzrádnější situace
Upozornění - Sněhové jevy: sněhová bouře, nad 5 cm/hod. či nad 10 cm/ 3 hod., nárazy větru nad 30m/s, průměrná rychlost větru nad 15m/s, nový sníh nad 15 cm
Pec pod Sněžkou - Sněhové jevy: sněhová bouře, nad 5 cm/hod. či nad 10 cm/ 3 hod., nárazy větru nad 30m/s, průměrná rychlost větru nad 15m/s, nový sníh nad 15 cm

3. stupeň lavinového nebezpečí
3. stupeň lavinového nebezpečí: kritická/nejzrádnější situace

Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí
Námrazové jevy: ledovka a náledí

Čtyři děti popálené výbuchem lihu

Beskydy, 23. července 2016 – Výbuch technického lihu při pokusu v dětském táboře pod vrchem Javorový včera odpoledne těžce zranil čtyři děti ve věku 7 až 10 let.

Horská služba obdržela výzvu z dispečinku linky 112 Moravskoslezského kraje s tím, že k nehodě vzlétl i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. „Podle našich informací byly děti výbuchem silně popáleny. Ihned jsem vyrazil a na místo také kromě vrtulníku mířil i sanitní vůz Rychlé lékařské pomoci z Třince,“ uvedl zásahu Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy. Sám dorazil do tábora jako první a ihned se pustil do ošetření. V první řadě začal s pokrýváním nejhůře zasažených částí těl sterilními obvazy.

„Děti utrpěly popáleniny druhého a třetího stupně na 30 až 40 procentech povrchu těla. Samozřejmě velice trpěly bolestí, takže prvořadým úkolem bylo tuto bolest zmírnit,“ komentoval záchranu dětských táborníků Marcel Svoboda. Dodal, že poté začal navigovat vrtulník LZS k přistání na nedalekém hřišti. Jakmile dorazila sanitka RLP, převzal si malé pacienty lékař. Po základním ošetření byl nejhůř postižený chlapec transportován helikoptérou na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě. Další tři děti byly k následnému ošetření převezeny sanitkou třineckých zdravotníků.

„Je to i přes doslova nepřebernou škálu různých zranění, které denně řešíme, specifický zásah. Všechny složky, které se na něm podílely, ovšem pracovaly v perfektní souhře a s plným nasazením, ať už jde o LZS, posádku sanitky RLP či naše členy,“ dodal k včerejšímu zásahu Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé