3. stupeň lavinového nebezpečí
Pec pod Sněžkou - Další upozornění: poškozené tyčové značení

3. stupeň lavinového nebezpečí
3. stupeň lavinového nebezpečí: kritická/nejzrádnější situace

Úspěšná resuscitace na sjezdovce v Bílé

Beskydy, 24. února 2017 – Náhlá srdeční příhoda postihla staršího lyžaře dnes dopoledne na sjezdové trati v beskydské Bílé, horským záchranářům se ho podařilo úspěšně resuscitovat.

Muži se údajně udělalo během jízdy špatně, stačil ještě zajet ke kraji sjezdové trati, zastavil a poté upadl na zem. „Dostali jsme výzvu k pomoci ve čtvrt na dvanáct s tím, že muž je bez známek života. Na místě jsme zjistili, že jeden z přítomných lyžařů už začal s resuscitací, takže jsme nasadili automatizovaný externí defibrilátor a pacienta si převzali,“ popsal začátek záchranné akce Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záhy se k členům HS přidali i zaměstnanci lyžařského areálu a také dva členové Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, kteří náhodou v areálu lyžovali. „Defibrilátor navrhl postupně šest výbojů, ale srdeční činnost se neobnovila. Vše jsme tedy konzultovali s dispečinkem linky 155, především pak možnost transportu pacienta vrtulníkem,“ uvedl Jaroslav Pavlica. Vrtulník ale kvůli silnému větru přiletět nemohl, dispečink ZZS proto na místo poslal sanitní vůz a lékaře.

„My jsme zatím šetrně pána naložili na saně za sněžným skútrem. Poté jsme jej svezli na parkoviště pod sjezdovku a po celou dobu transportu jsme nepřestávali v resuscitaci,“ doplnil Jaroslav Pavlica. Na parkovišti ještě poskytli členové HS pacientovi jeden výboj a zaznamenali obnovu srdeční činnosti. Poté si muže převzala posádka vozu ZZS z Frýdlantu a napojila jej na elektrokardiograf, který skutečně zaznamenal slabou, ale pravidelnou činnost srdce.

„Kuriózní je, že pán prý byl u nás na ozdravném pobytu jako pacient právě s nemocí kardiovaskulárního systému. Dá se tedy říci, že život mu zachránila perfektní koordinace jak horských, tak zdravotnických záchranářů,“ komentoval dnešní událost Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že takto kvalitní spolupráce HS a ZZS je v posledních letech v Beskydech naprostým pravidlem.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé