+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Noční pátrací akce na Ještědu

Jizerské hory, 21. června 2017 – Po ztracené jedenadevadesátileté seniorce z Drážďan dnes v noci pátrali na Ještědu a v jeho okolí záchranáři HS i příslušníci Policie ČR.

Noční pátrací akce na Ještědu
Ilustrační foto

Pohřešování ohlásila včera po páté hodině odpolední delegátka zájezdu na tísňové číslo Horské služby 1210. „V tu chvíli už byl jejich autobus na cestě domů. Teprve po odjezdu zjistili, že při počítání účastníků pod Ještědem udělali chybu a skutečně je jich o jednoho méně,“ uvedl Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerské hory s tím, že turisté se vrátili zpět na Ještěd, ale seniorku už nenašli.

„Ihned jsme zorganizovali pátrání v oblasti, kde se paní mohla pohybovat. Do akce jsme zapojili čtrnáct našich profesionálních i dobrovolných členů a tři psovody. Zároveň jsme požádali o pomoc Policii ČR,“ popsal začátek pátrání Tomáš Prchal. Po dohodě s policisty byl povolán i vrtulník PČR s termovizí. Záchranáři HS pak prohledávali především všechny možné cesty z vrcholu Ještědu a jejich bezprostřední okolí. Při tom jim pomohl systém pro operační řízení GINA, který přesně zaznamenává a zobrazuje všechny trasy, kudy záchranáři prošli.

V půl třetí k ránu byla poté pátrací akce ukončena bez toho, že by byla žena nalezena. „Dohodli jsme se, že budeme pokračovat ráno a v osm začneme plánovat další postup. K tomu jsme se ale už nedostali,“ řekl Tomáš Prchal. Ozvali se totiž policisté s tím, že dostali informaci z Drážďan. Když totiž paní zjistila, že zájezd odjel bez ní, v klidu dojela místní dopravou na nádraží a vlakem se bez problémů dostala domů do SRN.

Snímky GINA z noční akce

Snímky GINA z noční akce

Snímky GINA z noční akce

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí