Krušné hory

Upozornění - Další upozornění: uzavřená cesta

Vrtulník letěl pro ženu na Smrčinu

Šumava, 15. srpna 2017 – Turistka ve věku padesáti let se dnes dopoledne zranila při přelézání padlých stromů na vrchu Smrčina, musel jí transportovat vrtulník leteckých záchranářů.

Žena si v málo dostupném terénu na turistické stezce zřejmě zlomila dolní končetinu v oblasti kotníku. „Dostali jsme výzvu od našeho dispečinku. Když jsme na místo dorazili, zjistili jsme, že vzhledem ke složitému terénu a porostu nebude zřejmě možné zraněnou odnést na nosítkách k místu, kam by se dostala sanitka,“ popsal situaci Václav Cypro, zasahující člen Horské služby Šumava. Konzultoval tedy s dispečinkemlinky 155 Jihočeského kraje, zda je možné vyslat vrtulník, který by ženu vyzvedl.

„Problém byl však v tom, že českobudějovická Letecká záchranná služba neměla v tu chvíli volný vrtulník. Došlo tedy ke komunikaci jejich a našeho dispečinku a poté i pracoviště linky 155 Plzeňského kraje,“ uvedl Václav Cypro s tím, že veškerá komunikace byla rychlá a ze všech tří stran velice profesionální. Nakonec na místo úrazu zamířil vrtulník LZS Armády ČR z Plzně – Líní.

„Já jsem zatím turistku ošetřil a připravil na transport. Když přiletěli letečtí záchranáři, spustili přímo nad námi člena posádky v podvěsu. Ten ženu naložil do přepravního vaku a vytáhl k vrtulníku,“ doplnil Václav Cypro. Posádka pak odlétla cca 1 kilometr na vhodné místo a zde vrtulník dosedl, aby mohli zraněnou bez problémů naložit. Poté jí transportovali k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Musím pochválit perfektní systém předávání informací mezi Zdravotnickou záchrannou službou v obou krajích a naším dispečinkem. Vše bylo rychlé a velice efektivní,“ komentoval dnešní záchrannou akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Varoval ovšem turisty, aby se na Šumavě nepouštěli do neprůchodného terénu a aby raději dávali pečlivě pozor i na běžných turistických stezkách.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé
Záchranka