+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád horolezce z ledové stěny

Jizerské hory, 10. února 2018 – Čtyřicetiletý horolezec se dnes odpoledne zřítil při výstupu po ledopádu v údolí nad Velkým Štolpichem, členové Horské služby museli povolat vrtulník.

Pád horolezce z ledové stěny
foto: F. Jungmann

Výzva přišla na dispečink Horské služby ve tři čtvrti na tři s tím, že muž spadl na skalnatý povrch pod ledopádem. „Ihned jsme vyrazili na sněžném skútru, ale poslední úsek na severní část pohoří jsme museli absolvovat s veškerým vybavením pěšky,“ popsal výjezd Zdeněk Müller, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Spolu s horskými záchranáři také vyrazil k nehodě vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce.

Horolezec bez jakéhokoliv jištění spadl z výšky asi čtyř metrů, ale i tak si přivodil vážné zranění. „Podle všeho utrpěl komplikovanou zlomeninu nohy. My jsme jej ošetřili, nasadili mu vakuovou dlahu a připravili na transport vrtulníkem. Ten ale u nás nemohl přistát,“ uvedl Zdeněk Müller s tím, že členové HS zraněného naložili do spuštěného podvěsového zařízení a posádka pak muže vytáhla. Po krátkém letu vrtulník na vhodném místě přistál, záchranáři LZS horolezce naložili a transportovali k dalšímu ošetření do nemocnice.

„U horolezců jsou lezecké terény na severních svazích našeho pohoří velice oblíbené a v zimě je přitahují i ledopády v některých lokalitách. Všichni ale musí za všech okolností dbát na to, aby lezli řádně jištěni a nepouštěli se do terénů, na které nestačí,“ důrazně varoval René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že zejména ledové stěny lezce přitahují, ale k jejich zvládnutí nestačí pouhé základy lezectví po skalách.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Krátké video ze zásahu - @ HS Jizerky

 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí