Zásah u laviny v Pramenném dole

Krkonoše, 22. února 2018 – Čtyřicetiletý muž dnes odpoledne málem skončil pod strženou lavinou, jen kousek od ní pak žena sjela po srázu a těžce se zranila.

„Ve 13:30 jsme dostali výzvu od přítelkyně asi čtyřicetiletého pána, který sjížděl na něčem mezi skibobem a snowboardem z Luční hory do Pramenného dolu.  Paní nahlásila, že muž se dostal do laviny, byl částečně zasypán sněhem a nemůže se z objetí sněhu dostat,“ uvedl k počátku záchranné akce Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Okamžitě vyrazili dva členové z Pece pod Sněžkou na sněžném skútru na Luční horu, odkud propátrávali na lyžích uvedený terén. Mezitím byl vyzván k zásahu vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. „Vzhledem k tomu, že muže v uvedeném místě naši záchranáři nenašli, byli přibráni na palubu vrtulníku a směrovali pátrání do vedlejšího údolí, a to do Hrazeného dolu,“ popsal akci Pavel Jirsa.

Pomocí vrtulníku byl po chvíli zasypaný muž nalezen  a záchranáři Horské služby vyproštěn ze sněhového objetí. Následně byl vrtulníkem transportován v podvěsu na přistávací místo ve Svatém Petru. „Zde byl postižený přeložen na palubu vrtulníku  a transportován do nemocnice k celkové prohlídce, jelikož byl podchlazen a hrozilo selhání krevního oběhu,“ doplnil náčelník Jirsa s tím, že akce byla velice riziková, neboť mohlo dojít k uvolnění další laviny.

Ještě v průběhu záchranné akce dostala HS další výzvu, která se týkala  v podstatě stejného místa. Ve 14:50 hod. bylo nahlášeno, že z cesty ze Špindlerova Mlýna na Luční boudu německy mluvící pán vidí nějakou ženu, která se nehýbe. „Němec bez mobilního telefonu šel nahlásit tuto příhodu na Luční boudu. Cestou potkal Čechy, kteří tuto událost oznámili na naši služebnu pomoci mobilní aplikace Záchranka,“ řekl Pavel Jirsa.

Němec se vrátil do místa nehody a postiženou již neviděl, proto sestoupil dolů k postižené. Toto místo se nacházelo několik stovek metrů nad první událostí. „Opět byl k zásahu pozván vrtulník z Hradce, který dopravil záchranáře LZS a Horské služby na místo události. Jednalo se o poranění kolena a bolest bérce po pádu cca 200-300m z cesty přes Kozí hřbety,“ komentoval další zásah náčelník Jirsa. Následně byli oba ( poraněná i oznamovatel )  transportováni v podvěsu do Svatého Petra, kde byla žena ošetřena posádkou sanitního vozu a předána k transportu vrtulníkem k dalšímu ošetření.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé
Záchranka