Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí

Pád horolezce z pískovcové skály u Ostrova

Krušné hory, 13. května 2018 – Šestačtyřicetiletý horolezec včera v poledne spadl při slézání pískovcové skály v Tiských stěnách u obce Ostrov, musel pro něj letět vrtulník.

Pád horolezce z pískovcové skály u Ostrova
Foto ze včerejšího zásahu v Tiských stěnách

Záchranářům Horské služby přišla výzva od Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje krátce po dvanácté. „Vzhledem k tomu, že používáme GPS aplikaci Gina, měli jsme přesnou lokalizaci místa nehody. Tiské stěny jsou přeci jen nepřehledné a často se stává, že ti, kdo nehodu nahlašují, nedokáží konkrétně určit, kam přesně máme dorazit,“ uvedl k okolnostem výjezdu Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že nepřesné určení místa může výrazně prodloužit dobu dojezdu záchranářů.

Horolezec spadl z výšky asi deseti metrů. „Přesnou příčinu pádu neznáme, ale je pravděpodobné, že selhalo jištění při postupu po skalní stěně. Zjistili jsme, že si poranil kotník, zřejmě zlomil několik žeber a měli jsme podezření i na poranění pánve. Vše jsme konzultovali s dispečinkem ZZS, který už předem k nám vyslal vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí,“ popsal zásah Martin Krejčí.

Vrtulník nemohl vzhledem k nepřístupnému skalnímu terénu přistát na místě. „Lékař a zdravotník LZS tedy slanili k nám. Poté jsme společně zraněného zajistili a i s dalšími horolezci ho transportovali k našemu vozu. V něm jsme lezce poté odvezli na místo přistání u hotelu Ostrov,“ doplnil Martin Krejčí. Posádka vrtulníku pak zraněného převezla k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Tiské stěny jsou po celý rok vyhledávanou lokalitou horolezců. Ne všichni ale jsou dostatečně zkušení, aby dokázali lézt bez nehody a zdravotních následků. Ale i dobře proškolené lezce vyzývám, aby pečlivě dbali na všechny zásady bezpečného lezení,“ důrazně varoval Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že pády horolezců nejsou bohužel nikterak výjimečné a někdy se dokonce stává, že se na skalní stěnu pustí i normální turista bez vybavení a jištění.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

-