+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Úspěšná záchrana německého turisty

Šumava, 7. srpna 2018 – Pětašedesátiletý turista z Německa dnes dopoledne zkolaboval nedaleko Plešného jezera, záchranářům se jej podařilo úspěšně resuscitovat.

Úspěšná záchrana německého turisty
Ilustrační foto

Horskou službu zalarmoval kolem jedenácté hodiny dispečink linky 155 Jihočeského kraje. „Pohyboval jsem se shodou okolností nedaleko, takže u pána jsem byl během pěti minut. V tu chvíli se mu už za pomoci laické resuscitace pokoušeli obnovit životní funkce náhodní turisté. Ihned jsem tedy pacienta převzal a nasadil Automatický externí defibrilátor,“ popsal počátek záchranné akce Václav Cypro ml., zasahující člen Horské služby Šumava.

Přístroj ihned vyhodnotil zdravotní stav turisty a doporučil jeden výboj. „Vzápětí dorazil i člen Informační a strážní služby Národního parku Šumava a okamžitě se zapojil. Spolu jsme dál pacienta resuscitovali a AED postupně doporučil další tři výboje. Ten poslední byl úspěšný a muži se životní funkce obnovily,“ uvedl Václav Cypro ml. s tím, že na místo dojel i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Horní Plané.

Dispečink linky 155 také záchranáře informoval, že vzápětí dorazí i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. „Ten po příletu spustil pomocí palubního jeřábu lékaře a dalšího záchranáře na hráz Plešného jezera. Vzhledem k lepšímu stavu pacienta jsem pro ně mohl dojet a převézt je k turistovi. Zdravotníci si muže poté převzali a dál pokračovali v ošetření,“ doplnil Václav Cypro ml.

Záchranáři pak turistu připravili k převozu a šetrně jej dopravili na heliport u osady Jelení vrchy. „My už jsme převzali pacienta s obnovenou srdeční činností. Takže bych chtěl poděkovat Horské službě i strážcům NP Šumava za profesionální záchranu života. Bez jejich úsilí by se zřejmě pánovi nepodařilo pomoct,“ uvedl k zásahu MUDr. Zdeněk Pašek, lékař LZS.

„Velkou zásluhu na záchraně německého turisty mají kolemjdoucí, kteří se jej snažili za pomoci operátora Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje ihned oživit. Stejně tak patří dík i přítomnému členovi ISS NP Šumava, který se kvalifikovaně do resuscitace zapojil,“ komentoval zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že v současných klimatických podmínkách by si zejména starší turisté měli plánovat trasy túr s ohledem na svůj zdravotní stav a reálné schopnosti.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí