Večerní pátrací akce u Smrku

Jizerské hory, 13. ledna 2019 – Tři zbloudilé muže na běžkách hledali dnes večer záchranáři jizerskohorské HS v oblasti Smrku, vše komplikovalo nevlídné počasí.

Večerní pátrací akce u Smrku

Zbloudilí běžkaři měli naštěstí staženu aplikaci Záchranka a pomocí ní kontaktovali Horskou službu. „Výzva nám přišla v pět hodin odpoledne, tedy už za tmy. Muži nám při zpětném telefonátu sdělili, že ztratili orientaci a bloudí někde na úbočí Smrku. Problém byl ovšem v tom, že kromě tmy nám pátrání komplikovalo husté sněžení a prudký nárazový vítr,“ popsal okolnosti pátrací akce René Mašín, náčelník HS Jizerské hory.

Sněhová pokrývka v místě, kde se měli běžkaři nacházet, dosahuje v současné době až 180 cm. „Jak tento fakt, tak počasí nám komplikovaly jakýkoliv pohyb ve volném terénu. To brzo pocítily vyslané dva týmy našich členů. Ti se vraceli ze zásahu u přehrady Souš, kde ošetřili dítě, zraněné při sáňkování. Kromě toho jsme vyslali na pomoc i službu ze Špičáku a Bedřichova,“ uvedl k situaci v horách René Mašín.

Záchranáři předpokládali kvůli všem faktorům složité dohledání a poté i transport z místa, které aplikace označila GPS souřadnicemi. „V současné době je v akci 5 našich členů na čtyřech sněžných skútrech. Běžkaře už nalezli, ti jsou v pořádku, jen vyčerpaní a podchlazení. Nyní (20:00) se je snaží dostat do bezpečí a dopravit následně do místa ubytování,“ doplnil náčelník Mašín s tím, že akce by mohla do půl deváté večer skončit.

Horská služba v Jizerských horách varuje všechny turisty, běžkaře i skialpinisty, aby se za aktuálních podmínek nevydávali na túry. „V oblasti je hustá sněhová pokrývka a na hřebenech vane silný nárazový vítr. Stromy jsou obalené vrstvou mokrého sněhu a hrozí pády zlomených větví i celých stromů,“ důrazně upozornil René Mašín.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]