Na Lipně cvičili letečtí záchranáři HS

Šumava, 7. února 2019 – Osm leteckých záchranářů Horské služby Šumava včera po celý den trénovalo na Lipně spolu s posádkou vrtulníku Armády ČR.

Na Lipně cvičili letečtí záchranáři HS
Fotografie z cvičení na Lipně

Program byl rozdělený do dvou fází, a to evakuace osob z lanové dráhy a záchrana osob z těžko přístupného terénu v zimních podmínkách s využitím vrtulníku. „V první fázi jsme cvičili transport z terénu. Zde je osoba transportována vleže ve speciálním podvěsovém vaku nebo vsedě v tzv. evakuačním šátku s využitím podvěsu či palubního jeřábu vrtulníku na bezpečnou plochu,“ uvedl Václav Cypro ml., jeden z leteckých záchranářů Horské služby Šumava.

Po uzavření skiareálu Lipno pak členové HS cvičili záchranu osob z lanové dráhy. „Záchranu ze sedačkové lanovky lze provádět v zásadě třemi způsoby - pomocí žebříků, dále s využitím lezeckých technik a s využitím vrtulníku. V tom posledním případě se, zjednodušeně řečeno, záchranář slaní z vrtulníku na evakuovanou sedačku. Poté přichystá osoby k transportu a pak je s nimi odtransportován buď na podvěsovém laně nebo palubním jeřábu vrtulníku na bezpečné místo,“ popsal cvičení Václav Cypro ml.

Výcviku se zúčastnilo 8 leteckých záchranářů Horské služby Šumava a letečtí záchranáři AČR ve vrtulníku V3A Sokol 243. letky z letiště Kbely. „Letečtí záchranáři Horské služby jsou takto pravidelně trénováni pro spolupráci s leteckou službou Policie ČR a armády a dále také se soukromými leteckými záchrannými službami. Za dnešní cvičení děkujeme nejen vojenským letcům, ale především vedení skiareálu Lipno, které nám vyšlo maximálně vstříc,“ komentoval trénink Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že v praxi HS využívá technik leteckých záchranářů také při živelných pohromách, kdy se na dané místo nelze dostat jinak než ze vzduchu, např. při povodních.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]