+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Zásah v restauraci ve Frymburku

Šumava, 1. března 2019 – Ne zcela tradiční zásah má za sebou HS z Lipna, zachraňovali dnes odpoledne těžce zraněnou ženu v restauraci u sjezdovky ve Frymburku.

Zásah v restauraci ve Frymburku
Foto z dnešního zásahu

Výzva přišla na krizové číslo Horské služby 1210 od vlekaře místního skiareálu. „Podle jeho informací žena v lyžařských botách zřejmě zakopla, když se šla po jízdě občerstvit. Jak jsme poté zjistili, upadla přes židli a podle všeho si kromě dalších menších zranění mohla zlomit i pánevní kost. Vzhledem k tomu jsme se s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje dohodli na asistenci vrtulníku,“ popsal okolnosti nehody Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horští záchranáři poté zraněnou lyžařku zafixovali do vakuové matrace. „Pak jsme jí šetrně naložili na sáně za terénní čtyřkolkou a převezli ke kostelíku sv. Marty. Zde jsme zřídili improvizovaný heliport, na kterém mohl přistát vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. Jeho posádka pak ženu transportovala k dalšímu ošetření do Českých Budějovic,“ uvedl Aleš Fejfar.

„Obvykle radíme lyžařům, jak se mají vyvarovat úrazů na sjezdových tratích. Nicméně pohyb v tzv. lyžákách může být riskantní nejen na sněhu či ledu, ale jak se tu a tam stane, i v místnostech s pevnou podlahou,“ komentoval úraz Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že by si lyžaři měli uvědomit, že tato obuv přeci jen není uzpůsobena normální chůzi a na místě je tak větší opatrnost.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí