+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Během jedné hodiny letěl vrtulník dvakrát ke zraněným

Beskydy, 20. března 2019 – Těžce zraněný asi desetiletý chlapec, starší muž s vážným úrazem hlavy a k tomu ještě další zraněný lyžař, případy, které horští záchranáři dnes dopoledne řešili během jediné hodiny.

Během jedné hodiny letěl vrtulník dvakrát ke zraněným
Foto z dnešního zásahu, autor: HS Beskydy

V prvním případě došlo k velmi prudkému pádu na sjezdové trati. „Starší muž spadl s takovou prudkostí, že ačkoliv měl bezpečnostní přilbu, došlo k úrazu hlavy. Sama přilba byla po nárazu velmi poškozena. Ihned jsem jeho stav proto konzultovali s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje a požádali o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal nehodu Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Během krátké doby pak došlo na jiné z beskydských sjezdovek k úrazu asi desetiletého chlapce. „I v jeho případě k nám zamířil vrtulník z Ostravy a vzhledem k poloze na rozhraní krajů i sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Chlapec utrpěl kromě dalších poranění i vážný úraz dolní končetiny,“ uvedl náčelník Pavlica a dodal, že v tu samou chvíli jiní členové HS museli řešit další těžký úraz jiného lyžaře.

„Všechny případy během jediné hodiny jsme zvládli kvůli perfektní spolupráci se záchrannými službami obou krajů, pozemními posádkami sanitek i posádkou LZS a všem za to velice děkuji. Došlo k nim především proto, že v dopoledních hodinách je povrch sjezdových tratích po nočních mrazech silně zledovatělý,“ doplnil Radim Pavlica. Dodal, že lyžaři a snowboardisté si musí dát pozor i v odpoledních hodinách, kdy vlivem vyšších teplot sníh naopak povolí a je mokrý a těžký.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí