+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžce zraněný běžkař na Bílé Desné

Jizerské hory, 23. března 2019 – Sedmačtyřicetiletý lyžař na běžkách dnes dopoledne přehlédl zatáčku na Jizerské magistrále, sjel z trasy a spadl do betonového koryta jednoho z přítoků kdysi protržené přehrady.

Těžce zraněný běžkař na Bílé Desné
Foto z dnešního zásahu

Nehodu naštěstí viděli svědkové a pracovník nedalekého kiosku zavolal ihned na dispečink Horské služby. „Protože na místě není mobilní signál, je v kiosku umístěna jedna naše radiostanice. Proto mohl zaměstnanec kiosku navázat okamžité spojení i v těchto „hluchých“ místech. Ihned jsme tedy vypravili záchranáře ze stanice v osadě Jizerka a z Bedřichova,“ popsal počátek záchranné akce Tomáš Prchal z Horské služby Jizerské hory.

Záchranáři na místě zjistili, že muž se po krátkém sjezdu zřítil z asi sedmi metrů na dno koryta. „Měli jsme podle všech příznaků podezření na poranění páteře. Podařilo se nám muže vynést na nosítkách z koryta a požádali jsme o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Liberce. Když vrtulník přistál na dně bývalé přehrady, zraněného jsme jeho posádce předali,“ uvedl Tomáš Prchal s tím, že muže pak vrtulník transportoval do liberecké nemocnice.

„Upozorňuji návštěvníky hor, že i když v zemi panuje jarní počasí, zimní sezóna v našich horách rozhodně nekončí. Na hřebenech je stále cca 1,5 metru sněhu a i přesto, že některé skiareály ukončily činnost, všude se pohybuje mnoho turistů, lyžařů i běžkařů,“ komentoval situaci v pohoří René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Připomněl, že návštěvníci by stále měli dodržovat všechny zásady bezpečnosti pro pohyb v zimním horském terénu.

Foto z dnešního zásahu:

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí