+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Úspěšná resuscitace v Bedřichově

Krkonoše, 24. dubna 2019 – Jedenasedmdesátiletý místní obyvatel včera večer upadl v Bedřichově do bezvědomí, letečtí a horští záchranáři mu úspěšně obnovili srdeční činnost.

Úspěšná resuscitace v Bedřichově
Ilustrační foto

Výzva přišla dispečinku Horské služby krátce po tři čtvrti na sedm od linky 155 Hradeckého kraje. „Podle prvotních informací byl muž v jednom z místních penziónů bez známek života. Když jsem k němu dorazil s potřebným zdravotnickým vybavením, další můj kolega a jeden ze špindlerovských dobrovolných hasičů už prováděli nepřímou masáž srdce,“ popsal počátek záchranné akce Štěpán Dunka, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Záchranáři poté muži nasadili automatizovaný externí defibrilátor. „Ten postupně doporučil několik výbojů, ale i tak jsme museli pokračovat v resuscitaci. V ní s námi spolupracovala i posádka Rychlé lékařské pomoci z Vrchlabí. To trvalo až do chvíle, kdy k nám příslušníci Policie ČR dopravili lékaře Letecké záchranné služby z vrtulníku, který nedaleko přistál. Pak si pacienta převzali zdravotníci LZS a po chvíli se muži podařilo obnovit srdeční činnost,“ uvedl Štěpán Dunka

Posádka vrtulníku pak muže stabilizovala a transportovala k dalšímu ošetření do Hradce Králové. „Včerejší zásah je jedním z těch, které HS vcelku běžně v rámci Integrovaného záchranného systému provádí mimo sjezdové tratě, a to vzhledem ke krátkému dojezdovému času. Funguje tak perfektně spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou a LZS,“ komentoval zásah Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby o.p.s.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí