HS se předvedla při cvičení a na show v Hradci

Krkonoše, 18. května 2018 – Taktického cvičení Integrovaného záchranného systému Královehradeckého kraje a Helicopter Show v Hradci se zúčastnili členové Horské služby o.p.s.

HS se předvedla při cvičení a na show v Hradci

Ve čtvrtek se horští záchranáři zúčastnili nácviku vážné dopravní nehody autobusu s turisty na horské silnici v Krkonoších mezi Erlebachovou a Špindlerovou boudou. „Cvičení začalo hlášením, že autobus se čtyřiceti lidmi na palubě skončil převrácený na bok. Podle prvotních informací měl být na místě nehody velký počet zraněných. V rámci cvičení byl dokonce vyhlášen II. stupeň poplachu,“ uvedl k události Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby o.p.s.

Informace o nehodě postupně putovaly ke všem složkám IZS tak, aby pružně reagovaly na vzniklou situaci. „Na místo nehody se jako první dostala hlídka našich záchranářů ze Špindlerova Mlýna a následně pak i jednotka místních dobrovolných hasičů. Naši záchranáři začali okamžitě s tříděním pacientů podle závažnosti zranění. Vážně zraněné odnášeli na nosítkách do stanu, který přivezla a postavila další skupina záchranářů Horské služby,“ popsal roli Horské služby náčelník Antl.

„Těžce zraněný pacient musel být po vyproštění a prvotním ošetření následně transportován v podvěsu pod vrtulníkem,“ doplnil Pavel Antl s tím, že v celkovém hodnocení rozsáhlého cvičení IZS byla Horská služba hodnocena jako nepostradatelná „předsunutá“ složka pro Zdravotnickou záchrannou službu.

Včera pak členové HS předvedli zájemcům z řad odborné veřejnosti ukázku záchrany osob z lanovky s pomocí vrtulníku. „Vše se událo v rámci Helicopter Show v Hradci Králové. Ukázali jsme, že evakuace z porouchané lanovky je pro nás úkol, který zvládáme na jedničku. Záchranu pomocí lanové techniky i ve spolupráci s posádkami Letecké záchranné služby cvičíme pravidelně a poměrně často také provádíme na ostro,“ komentoval ukázku Pavel Antl. Po těchto ukázkách následovaly odborné semináře, na kterých kromě Zdravotní záchranné služby vystoupili s přednáškami i členové HS.

Fotografie z akcí:

Bližší informace: Pavel Antl, ústřední ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 652, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]