Záchrana turisty nad Obřím dolem

Krkonoše, 24. července 2019 – Turista včera odpoledne zkolaboval v horních partiích Obřího dolu, zároveň si poranil hlavu, zasahovali členové Horské služby i letečtí záchranáři.

Další turisté, kteří byli svědky nehody, ihned použili aplikaci Záchranka. „Dispečerům Zdravotnické záchranné služby se podařilo od nich zjistit potřebné informace. Vzhledem k udané zdravotní minulosti poraněného muže došel dispečink k závěru, že je nutné zvolit zásah za pomocí vrtulníku. Ten přistál v Peci pod Sněžkou, kde na palubu přistoupil záchranář HS,“ uvedl k záchranné akci Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Ve chvíli, kdy vrtulník dorazil na místo nehody, dorazil i další záchranář HS. „Ten dojel terénním automobilem co nejblíže zraněnému, ale stejně musel s veškerým zdravotnickým vybavením dalších cca půl kilometru pěšky. Poté záchranáři z vrtulníku zajistili pacientovi životní funkce a připravili ho k transportu v podvěsu,“ řekl Tomáš Novák.

Vrtulník s pacientem pak přeletěl ke Slezské boudě, kde spustil šetrně podvěs se zraněným mužem a přistál. „Poté jsme jej přeložili na palubu a posádka ho transportovala do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil Tomáš Novák.

„Dnešní zásah opět potvrdil připravenost obou záchranných složek a také jejich efektivně fungující spolupráci. Významným pomocníkem byla právě aplikace Záchranka. Dokázali jsme s její pomocí určit polohu pacienta s přesností pěti metrů,“ komentoval akci Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Zároveň turisty varoval, aby nepodceňovali pitný režim a v současných vedrech sebou nosili na túry dostatek tekutin.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
ICAR
Záchranka