+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

HS dostala Anděla pro lepší svět

Jeseníky, 21. srpna 2018 – Horská služba ČR o.p.s. dnes dostala v sídle HS Jeseníky od dětí ze Školičky základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky Dětskou Mírovou cenu – Anděla pro lepší svět.

HS dostala Anděla pro lepší svět
Foto Anděla pro Horskou službu

Cena v podobě malované dřevořezby bude posléze umístěna ve Špindlerově Mlýně v budově HS ČR. „Vzhledem k tomu, co anděl představuje a kdo jej už dostal, je to pro nás obrovská čest. Považujeme cenu za ocenění všech našich záchranářů za celou dlouholetou historii Horské služby. Je to pro nás zároveň závazek, abychom neslevovali z našich náročných standardů a dál a ještě lépe sloužili všem návštěvníkům hor i místním obyvatelům,“ komentoval předání ceny Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby ČR o.p.s.

Projekt Anděl pro lepší svět - Dětská Mírová cena založil v roce 2010 ve Školičce základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky při Galerii U Šťastných Bobtailů malý, tehdy jen šestiletý student starých uměleckých řemesel Ondřej Pánek. Dnes předaný Anděl vznikl spoluprací žáků Školičky a účastníků Letní Dětské Řezbářské  Školičky v Malé Morávce podle návrhu slečny Akayenny Alvarado z Mexika.

„Andělé jsou určeni osobám vysokého morálního kreditu, institucím spravujícím paměť lidstva, organizacím pomocným a chránícím, jednotlivcům se specifickým osobním přínosem pro člověka a lidstvo a vojákům, čestným lidem nebo osobám, jejichž smrt byla symbolem cti a statečnosti,“ uvedla při předání výtvarnice a mistra lidových uměleckých řemesel Helena Vaculíková.

Andělů je již 131. Obdrželi je někteří státníci a duchovní vůdci. Např. Alžběta ll., Harald V., oba žijící papežové a Dalajláma, in memoriam. občan Havel, vynikající sportovci(Dana Zátopková, Josef Masopust, Věra Čáslavská, Zdeněk Zerzáň…), z organizací například Armáda ČR, vojáci padlí v Afghánistánu, hrdinové Heydrichiády nebo sedm statečných československých parašutistů z krypty kostela sv. Cyrilla a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Držitelem ceny je i sir Nicholas Winton, prof. MUDr Jan Pirk či in memoriam Egon Redlich a Antonín Kalina - Spravedlivý mezi národy (zachránci židovských dětí).

Anděl č. 131 se jmenuje Anděl se srdcem hor. Předcházel ho v březnu 2017 anděl pro emeritního náčelníka HS Jeseníky Zdeňka Zerzáně  a následovat ho bude příští rok Anděl pro leteckou záchrannou službu. Nejmladší účastnicí práce na ceně jsou čtyři roky. Nejstarší je pak svolavatelka Letní Školičky a babička dvou externích žáků Školičky základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky, Mgr. Eva Pandora Ráčková.

Bližší informace: Pavel Antl, ústřední ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 652, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí