Záchrana německé turistky

Šumava, 30. srpna 2019 – Šestašedesátiletá turistka z Německa si včera odpoledne zlomila nohu během túry v náročném terénu na Medvědí stezce z Nového Údolí do Nové Pece.

Záchrana německé turistky
Foto ze včerejšího zásahu

Naštěstí jí brzy našla skupinka dalších turistů a zavolali o pomoc přes aplikaci Záchranka. „Dispečink linky 155 Jihočeského kraje pak zalarmoval nás. Ihned jsem ke zraněné ženě vyrazil z naší stanice v Peci v terénním automobilu. Ani s tím se mi ale nepodařilo projet lesní cesty, rozorané těžkou technikou,“ popsal okolnosti výjezdu Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Asi půl kilometru od místa, kde se zraněná žena nacházela, se záchranář setkal s posádkou sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby. „Vzal jsem do svého batohu léky, které potřebovala zdravotní sestra. Spolu s ní jsme pak došli ke zraněné pěšky. Na místě jsme jí ošetřili, nasadili vakuovou dlahu a zafixovanou ve vakuové matraci jí pak na svozném prostředku šetrně transportovali k čekající sanitce,“ uvedl Petr Hladík. Sanitní vůz ZZS poté ženu převezl do Nového Údolí, kde jí zdravotníci předali německým kolegům.

„Nehoda německé turistky nakonec dopadla dobře, ale paní nedbala několika doporučení. To nejdůležitější zní: plánujte trasy v náročném terénu s ohledem na váš věk a schopnosti. Dále pak vždy u sebe mějte nabitý mobilní telefon s krizovým číslem HS 1210,“ komentoval zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že nejlépe by pak bylo, kdyby měli všichni turisté v mobilu aplikaci Záchranka tak, jako česká turistka, která s přáteli zraněnou našla.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
ICAR