V sobotu letěl dvakrát do Beskyd vrtulník

Beskydy, 22. září 2019 – Hned dva zásahy, při kterých musel do hor přiletět vrtulník Letecké záchranné služby Ostrava, mají za sebou během včerejšího odpoledne členové HS z Javorového.

Foto ze včerejšího zásahu

Kolem druhé hodiny byla Horská služba vyzvána, aby vyjela do oblasti vrcholu Filipka. „Dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje nás vyslal ke dvaačtyřicetiletému turistovi s poruchou vědomí a křečemi. Na místo dosedl i vrtulník LZS, takže jsme spolu s jejich lékařem ihned začali s ošetřením pacienta. Ten byl poté transportován k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ uvedl k prvnímu výjezdu Libor Kluz, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Po půl páté pak přijali záchranáři výzvu k zásahu přímo v prostoru vrchu Javorový. „Čtyřiatřicetiletá žena uklouzla a spadla při sestupu z kopce. Při pádu na zem si poranila dolní končetinu. K úrazu došlo ve strmém a obtížně přístupném terénu, nevhodném pro zásah pozemní technikou. Proto jsme požádali o spolupráci opět LZS,“ popsal situaci na místě nehody Libor Kluz.

Posádka ostravského vrtulníku plně využila svou specializaci pro práci v nepřístupném terénu. „K transportu pacientky použili letečtí záchranáři podvěsu se třicetimetrovým lanem. Pak přelétli na místo, kde mohli bez problémů ženu v podvěsu spustit a sami přistát. Poté jí naložili a převezli do nemocnice,“ komentoval akci Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že v obou případech HS děkuje LZS za perfektní spolupráci při záchraně osob.

V příloze Vám posíláme fotografii ze zásahu.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
ICAR
Záchranka