+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád muže na Zadově

Šumava, 12. února 2020 – Šestačtyřicetiletý muž dnes odpoledne upadl při vystupování z lanové dráhy ve skiareálu Zadov tak nešťastně, že pro něj záchranáři museli povolat vrtulník.

Pád muže na Zadově
Foto z dnešního zásahu

K nehodě došlo kolem půl druhé a na místo se ihned vypravili dva členové HS. „Pán si po pádu stěžoval na výraznou bolest v kyčli. Vše jsme konzultovali s posádkou sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, která dorazila k nehodě též. Podle zdravotníků mohlo dojít ke zlomenině v oblasti pánve nebo stehna,“ uvedl Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři zraněného zafixovali do vakuové matrace a šetrně dopravili na stanici HS. „Zde jsme ho spolu se zdravotníky ošetřili a vyčkali na vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. Tomu se podařilo i přes velice nepříznivé povětrnostní podmínky přistát na ploše stadionu na Churáňově,“ doplnil Ondřej Zeman s tím, že posádka vrtulníku po předání muže transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích.

„K podobným zraněním obvykle dochází přímo na sjezdových tratích, ale uklouznutí na sněhu či ledu není výjimkou. Je zde patrné, že závažné poranění může způsobit i jeden neopatrný krok. Proto upozorňuji návštěvníky hor, aby nepodceňovali patřičnou obuv a byli opatrní za každých okolností,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že kromě toho by všichni měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na zimních horách.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí