+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

I v Krkonoších stoupl počet úrazů

Krkonoše, 25. února 2020 – Jen za včerejší den zaznamenali horští záchranáři v Krkonoších 45 zásahů, sedmnáct z nich se týkalo zahraničních návštěvníků pohoří.

I v Krkonoších stoupl počet úrazů
Ilustrační foto

Dvacet osm zásahů eviduje krkonošská HS u občanů Česka, následují Nizozemci s deseti úrazy, dále Němci, Poláci a dokonce jeden Belgičan a jeden občan Izraele. „Pokračuje další turnus jarních prázdnin u nás a zřejmě jsou prázdniny i v dalších zemích. Sjezdové tratě jsou doslova přeplněné a pohybuje se na nich nebývalé množství cizinců,“ komentoval dění v oblasti Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Podle statistik v počtech úrazů dominovalo sjezdové lyžování a snowboarding, v jednom případě dokonce členové HS asistovali při dopravní nehodě. „Podle druhu poranění šlo nejvíce o zranění kloubů, dále o zlomené končetiny a další lehčí zranění. Naštěstí nebyl žádný úraz tak vážný, aby k nám dispečink Zdravotnické záchranné služby musel vyslat vrtulník,“ doplnil Pavel Jirsa s tím, že pro bezpečný transport helikoptérou stejně nepanovalo vhodné počasí.

Počasí také výrazně zkomplikovalo pohyb na vrcholu a vyšších partiích Sněžky. „Nějakou dobu pršelo a nyní se teploty pohybují kolem nuly. Na všech turistických stezkách je nyní v podstatě čistý led. Lidé, kteří na vrcholu pracují, museli pro cestu dolů nasadit tzv. mačky, aby mohli vůbec sejít. Takže upozorňuji na nebezpečí úrazu,“ popsal situaci na nejvyšší hoře ČR Jirsa.

Vzhledem k jarním prázdninám se i na sjezdových tratích, určených zkušeným lyžařům, pohybuje nyní větší množství dětí, než obvykle. „Všem lyžařům i snowboardistům proto doporučuji, aby jezdili ohleduplně k ostatním, zbytečně neriskovali a především dávali pozor na možné překážky před nimi. Zkrátka, všichni by se měli chovat podle Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ varoval návštěvníky skiparků náčelník Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí