+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pro ženu na Kramolín letěl vrtulník

Šumava, 25. února 2020 – Pětačtyřicetiletá žena dnes kolem poledne upadla při nástupu na lanovou dráhu z vrchu Kramolín tak nešťastně, že pro ni musel letět vrtulník.

Pro ženu na Kramolín letěl vrtulník
Foto z dnešního zásahu

K pádu došlo přímo na nástupním „koberci“ k sedačkám, když ženě podklouzly lyže. „Vlastně jen z výšky dosedla, ale tak prudce, že došlo k bolestivému poranění. Vzhledem k tomu, že je naše stanice vzdálená od lanovky jen pár kroků, byl jsem na místě ihned, jak mne obsluha zavolala, a spolu s dvěma náhodně přítomnými lékaři jsem paní poskytl první pomoc,“ uvedl k nehodě Petr Hladík, zasahující člen Horské služby.

Paní si při pádu zranila i nohu, ale tento úraz se ukázal jako méně podstatný. „Podle toho, jak nám pád a bolest popsala, jsme měli podezření na možný úraz bederní páteře. Proto k nám po konzultaci s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje zamířil vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. My jsme zatím zraněnou zafixovali do vakuové matrace a šetrně dopravili na místo přistání,“ doplnil Petr Hladík Šumava a poděkoval lékařům i obsluze lanovky z pomoc při nakládání pacientky na sáně.

Posádka vrtulníku pak ženu transportovala k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice. „Lékaři nám zpětně potvrdili, že skutečně při pádu došlo ke zlomenině prvního bederního obratle. Takové zranění je jako důsledek pádu při nástupu do sedačkové lanovky skutečně výjimečné. Zaznamenáváme naproti tomu vcelku dost pádů při neopatrném výstupu,“ komentoval nehodu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí