+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád horolezce nad Bílým Potokem

Jeseníky, 24. dubna 2020 – Mladý horolezec nezvládl včera večer výstup v lezeckém terénu pod zříceninou Pustého zámku (Weissenstein) nad Bílým Potokem a těžce se zranil.

Pád horolezce nad Bílým Potokem
Foto ze včerejšího zásahu

K pádu došlo z výšky asi deseti metrů na skále, která má první pevný bod jištění ještě o dva metry výše. „Vybral si výstup, který je méně lezený a také méně jištěný. Na místo nehody dorazila první posádka sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci a vzápětí my spolu s hasiči. Mladík si pádem přivodil otevřenou zlomeninu dolní končetiny a kromě toho si stěžoval na bolesti v oblasti bederní páteře a žeber,“ uvedl k nehodě Martin Chalupa, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Pro zraněného zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce. „Zraněného ale vzhledem k hustému zalesnění nebylo možné vyzvednout z místa nehody v podvěsu. Zafixovali jsme ho do vakuové matrace a šetrně snesli k autu Horské služby. Tím jsme jej pak převezli na Bílý Potok, kde přistál vrtulník,“ doplnil Martin Chalupa s tím, že vrtulník poté mladíka transportoval do nemocnice v Olomouci.

Současné počasí doslova láká do hor nejen spoustu turistů a cyklistů, ale i milovníky horolezectví. „Proto zdůrazňuji, že ti, kteří nejsou opravdu zkušenými lezci, by se neměli vydávat na náročnější výstupy. V případě, že cesta není dostatečně jištěna, měli by si raději vybrat jednodušší terén,“ varoval horolezce Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí