+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana paraglidisty na Skalce

Beskydy, 8. května 2020 – Pětatřicetiletý milovník paraglidingu dnes odpoledne zřejmě nezvládl start z vrcholu Skalky v masivu Ondřejníku a členové HS ho museli zachraňovat ze stromu.

Záchrana paraglidisty na Skalce
Foto z dnešního zásahu

Jeho kamarádi ihned zavolali Horskou službu, která vyrazila na Skalku s potřebnou lanovou technikou. „Paraglidista totiž krátce po startu zalétl do lesa a skončil na jednom ze stromů ve výšce asi deseti metrů. Naštěstí jsme tentokrát nemuseli ošetřovat žádné poranění, mladý letec byl totiž zcela v pořádku,“ popsal okolnosti nehody Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záchranáři museli nejprve pomocí stoupacích želez vylézt k uvízlému letci. „Pak jsme ho vyprostili z postroje a šetrně pomocí lanové techniky spustili na zem. Jsem rád, že v toto případě mohl paraglidista odejít po svých,“ komentoval záchrannou akci Pavel Masopust. Připomněl tak nedávné případy tří zřícených paraglidistů, z nichž dva utrpěli velmi těžká zranění a museli být transportováni vrtulníkem.

Vzhledem k současným klimatickým podmínkám je v Beskydech v těchto dnech velké množství návštěvníků. „Registrujeme značné množství paraglidistů, ale také cyklistů na horských kolech a turistů. Chápu, že vzhledem k existujícímu nouzovému stavu je nutné tu a tam vysadit a vyrazit do přírody. Nicméně by si měli všichni uvědomit, že dodržování bezpečnostních pravidel je nutné vždy,“ apeloval Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Náčelník Jaškovský také doporučil všem paraglidistům, aby ve výbavě pro let měli vždy lano, pomocí kterého by byli schopni sami slanit ze stromu.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí