Těžký úraz malého cyklisty

Jeseníky, 9. května 2020 – Devítiletý jezdec na horském kole utrpěl dnes v podvečer v dolní části skiareálu Karlov zlomeninu stehna, letěl pro něj vrtulník.

Těžký úraz malého cyklisty
Foto z dnešního zásahu

Horská služba byla požádána o zásah s tím, že chlapec je i s rodinou na dolní stanici lanovky Expres. „Měl veliké bolesti, takže jsme mu se souhlasem otce šetrně rozstřihli kalhoty a sundali cyklistické chrániče. Pak jsme mu dali vakuovou dlahu a přes našeho dispečera jsme se domluvili na asistenci vrtulníku Letecké záchranné služby z Ostravy,“ uvedl k výjezdu Ondřej Šimko, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Ke zraněnému také zamířila posádka sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci. „Pacienta jsme pak umístili do vakuové matrace a za doprovodu maminky jej převezli na naší terénní čtyřkolce. Dopravili jsme ho na parkoviště pod skiareálem, kam vzápětí dosedl vrtulník,“ doplnil Ondřej Šimko. Lékař LZS si pak chlapce převzal a vrtulník ho transportoval do nemocnice k dalšímu ošetření.

Jen za tuto sobotu je to třetí případ zraněného cyklisty na Karlově. „V jednom případu se jednalo o zlomenou klíční kost, ve druhém pak o pravděpodobně zlomený prst. Faktem je, že krásné počasí přilákalo na cyklotrasy v Jeseníkách velké množství milovníků horských kol. Všechny proto vyzývám, aby bezpodmínečně dodržovali bezpečnostní pravidla pro horské cyklisty,“ důrazně varoval návštěvníky pohoří Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]