+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžce zraněný rakouský cyklista

Vrtulník dnes po poledni musel letět na cyklostezku mezi Novou Pecí a Stožcem, dvaasedmdesátiletý cyklista z Rakouska se zde velmi těžce zranil.

Těžce zraněný rakouský cyklista
Foto z dnešního zásahu

Muž se podle našich informací po cca pěti kilometrech jízdy na kole zapovídal s kamarádkou a sjel do příkopu vedle stezky. „Na místo jsme dorazili první a ihned jsme podle toho, jak nám popsal příznaky, zjistili, že došlo pravděpodobně k poranění páteře. Poté k nám dorazil i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Horní Plané a přilétl i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně,“ popsal výjezd Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři cyklistovi nasadili krční límec a šetrně jej umístili do vakuové matrace. „Pak si pána převzal lékař LZS. Vzhledem k tomu, že jejich vrtulník přistál na louce blízko místu ošetření, mohli jsme pacienta pomalu a opatrně přenést na palubu. Posádka ho pak transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích,“ doplnil Ondřej Zeman a dodal, že u nehody asistoval i zdravotnický záchranář, který je na Šumavě nyní na dovolené.

Přesto, že není víkend a prázdniny ještě oficiálně nezačaly, pohybuje se na Šumavě v těchto dnech velké množství cyklistů i turistů. „Hlavní nápor očekáváme až za týden, ale už nyní je jasné, že úrazů, především u neopatrných cyklistů, bude přibývat. Upozorňuji proto všechny milovníky kol, aby bezpodmínečně dodržovali všechny zásady bezpečnosti horského cyklisty,“ důrazně varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí