Horská služba pomáhá s rozvojem systému záchrany na horách v Bosně a Hercegovině

Horská služba po letních přípravách odstartovala ve druhé polovině října 2020 tříletý projekt, ve kterém bude usilovat o rozvoj a posílení kapacit horské služby v Bosně a Hercegovině (BiH). Česká rozvojová agentura na něj poskytla dotaci ve výši 7 milionů korun.

Foto z pobytu v Bosně

Čtyřčlenný tým české Horské služby zahájil projekt pětidenním pobytem v BiH, při kterém se seznamoval s tamním systémem záchrany na horách a s potřebami tamních horoslužebníků. Výjezdu předcházely několikaměsíční přípravy. „Systém horské služby je v Bosně a Hercegovině úplně jiný, než jaký máme v Česku. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že tamní horská služba není centralizovaná, a tudíž ani státem financovaná. Tvoří ji zhruba 10 horoslužebnických svazů, které sdružují dohromady na 4 desítky samostatných záchranářských spolků,“ vysvětluje garant projektu ředitel Horské služby Patrik Jakl.  Horská služba v BiH nemá své profesionální zaměstnance. Je zcela dobrovolná a prostředky na svou činnosti získává od sponzorů, lokálních samospráv nebo útvarů civilní ochrany. Centrální telefonní číslo na horskou službu neexistuje a nefunguje ani garantovaná nonstop pohotovostní služba.

Projekt má několik hlavních cílů: zlepšit spolupráci mezi záchranáři v jednotlivých horských oblastech, zvýšit jejich kapacity, posílit jejich kompetence v horách a pomoc s materiálním vybavením a předat zkušenosti ze způsobu fungování Horské služby v Česku. Hlavním partnerem projektu je největší horoslužebnický spolek Savez Gorskih Službi Spašavanja u BiH (GSSUBIH) a Odbor ochrany a záchrany Ministerstva bezpečnosti.

První „misi“ zahájil tým Horské služby v Sarajevu a přes horský masiv Vlašič, přírodní park Blidinje, a poutní místo Medžugorje skončil po pěti dnech v Mostaru, kde má také sídlo horoslužebnický svaz GSSUBIH. V průběhu cesty se potkal s mnoha záchranářskými spolky, jednal v Sarajevu na ministerstvu, zúčastnil se kurzu pro záchranáře – začátečníky, viděl noční simulaci pátrací akce, ukázku kynologie, nácvik záchrany zraněného ve svahu s prudkým sklonem a potkal se se zástupci vodní záchranné služby. „Tenhle nádherný balkánský stát je z více jak ¾ území pokryt pohořím. Mnoho silnic je tam ve špatném stavu. Navíc některá místa v horách jsou autem zcela nedostupná. To obecně komplikuje záchranu lidských životů. Místní záchranáři ale mají jednu obrovskou výhodu. Tou je nadšení a zápal pro práci. Díky tomu je potenciál pro rozvoj opravdu velký,“ shrnuje své pocity Radan Jaškovský, náčelník Horské služby v Beskydech. V průběhu návštěvy Bosny si členové týmu seznámili i s vybavením tamních horoslužebníků. „Technické vybavení je v Bosně na nižším standardu, než jsme zvyklí u nás v Česku.  Navíc vinou decentralizace není jednotné, takže se dá říct, že každý spolek pracuje s různou technikou a každý má také jiné možnosti. I posílení materiálního vybavení je součástí projektu“, vysvětluje manažerka projektu Kateřina Mejsnarová.

Plán projektu pro příští měsíce je už stanoven. Uskutečnit by se měla celkem tři školení pro metodiky z Bosny a Hercegoviny. Jedno zimní v Česku a jedno zimní a jedno letní v Bosně a Hercegovině. Navíc je dohodnuto, že se společnými silami připraví nová bosenská záchranářská „učebnice“. „První školení pro metodiky z Bosny a Hercegoviny se uskuteční už v lednu 2021 v českých horách. V plánu je i nákup vybavení, které nyní potřebují záchranáři z Balkánu nejvíc, “ říká další člen výpravy a metodik Horské služby z Šumavy Martin Kocum. Z projektových financí se budou v první fázi kupovat GPS navigace, svozné prostředky, a vybavení pro zimní záchranu.

Radek Zeman, tiskový mluvčí HSČR

GSM: 606 630 593