+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Večerní pátrání u Lenory

Šumava, 29. prosince 2020 – Čtyřicetiletá žena se včera vydala na vycházku kolem Lenory na Prachaticku, ztratila orientaci, zabloudila a po náročné pátrací akci jí našel pes Horské služby.

Večerní pátrání u Lenory
Chundelatý hrdina včerejší pátrací akce

Výzvu k součinnosti při pátrání obdržel dispečink HS kolem tři čtvrti na čtyři od Policie ČR. „Ihned jsme vytvořili tým deseti členů s jedním záchranářským psem a potřebnou terénní technikou. Připojili jsme se pak k policistům a několika jednotkám Hasičského záchranného sboru. Po rozdělení úseků jsme začali už za tmy prohledávat okolí Lenory,“ uvedl k počátku pátrání Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k informacím o zdravotním stavu pohřešované, které měli záchranáři od její maminky, bylo nutné, aby ženu nalezli co nejdříve. „Kolem Lenory je mnoho těžko přístupných míst v hustých lesích a kromě toho i močály a rašeliniště. Teploty jsou pod bodem mrazu a všude už je sníh. To vše mohlo znamenat, že je pohřešovaná v ohrožení zdraví či dokonce života,“ popsal situaci Ondřej Zeman.

Přibližně v půl sedmé večer pak pes Horské služby ženu našel a štěkáním přivolal záchranáře. „Paní byla v bezvědomí a silně podchlazená. Nacházela se v místě, odkud ji naši členové museli po poskytnutí tepelného komfortu a ošetření těžkým terénem nést. Pak jí přeložili do vyhřátého terénního auta a poté předali posádce sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci k dalšímu ošetření,“ řekl k úspěšné pátrací akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí