Do Obřího dolu v teniskách? Nikdy!

Krkonoše, 19. ledna 2021 – Ani nejvyššímu pohoří v ČR se nevyhýbají případy, kdy do extrémního terénu vyrazí turisté jen v teniskách a teplákách, HS je pak musí zachraňovat.

Do Obřího dolu v teniskách? Nikdy!
Foto z víkendového zásahu

Dvojice mladých lidí se takto vydala v sobotu odpoledne z Pece na Sněžku. Porušili prakticky všechna nepsaná pravidla a doporučené postupy, které se jen porušit dají. „Na cestu se vydali pozdě odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku. Vybrali si cestu přes Obří důl pro skialpinisty, nikoliv pro pěší, na své cestě přetnuli lavinový svah a v mobilu neměli aplikaci Záchranka,“ uvedl k sobotnímu případu Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Následná záchrana páru byla velice náročná, mimo jiné proto, že udali jak Policii ČR, kterou kontaktovali v sedm večer, tak Horské službě špatně místo, kde se nacházejí. Naštěstí se dvojice zastavila u „špičatého kamene“ s modrou turistickou značkou, který Horské službě už desetiletí slouží jako orientační bod.

I tak ale po nich pátraly dva záchranářské týmy, jeden horem od Luční boudy, další postupoval nahoru Obřím dolem, nejdřív na terénní technice, pak na skialpech. „Když je naši členové našli, byli oba silně podchlazení a naprosto vyčerpaní. Zmrzlo jim i pití, které měli sebou. Takže jsme jim okamžitě poskytli tepelný komfort, náhradní oblečení, nápoj i energetické bonbóny na vzpruhu organismu,“ popsal nalezení hazardérů Wolfgang Berger, zasahující člen HS Krkonoše s tím, že pak ale ještě následoval transport velmi těžkým terénem.

„Je opravdu neobvyklé, aby nejen v Krkonoších, ale vlastně ve všech oblastech, najednou vyrazilo do hor takové množství lidí, kteří vůbec nevědí, jak se obléci a co dělat v extrémních podmínkách,“ komentoval dění na horách Pavel Jirsa. Dodal, že chápe snahu vyrazit v době nouzového stavu do přírody, ale ne bez znalostí, jak se v zimních horách pohybovat. Je zkrátka nutné, aby všichni dbali zásad bezpečného pohybu v horách.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]