+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana mladé ženy na "loveckých" lyžích

Jizerské hory, 7. února 2021 – Dvě mladé ženy se včera odpoledne pustily na tzv. loveckých lyžích ke sjezdu v oblasti Dlouhé Seče nad Josefovým Dolem, jedna se bolestivě zranila.

Záchrana mladé ženy na "loveckých" lyžích
Foto ze včerejšího zásahu

Ženy vyrazily od hájenky Peklo směrem k pomníku Zimmermannova smrt, od něho pak následoval sjezd, uprostřed kterého došlo k nehodě. Záchranáři Horské služby se však k nim museli nejprve dostat obtížným terénem a hlubokým sněhem. „I sněžný skútr jsme museli nechat cca 200 metrů od nehody a dál jsme se dostali jen pěšky. Jedna z žen si při pádu vykloubila koleno, to je velmi bolestivé zranění. Po telefonické konzultaci s lékařkou jí pak člen HS a zároveň školený zdravotnický záchranář podal tišící lék,“ uvedl k záchraně Jaroslav Petrák, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Záchranáři slečně poskytli tepelný komfort a zafixovali jí do vakuové matrace. „Pak následoval dost obtížný, ale přitom šetrný transport k našemu skútru. Na něm jsme zraněnou dopravili k hájence, kde na ní už čekal sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby, který jí převezl k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ doplnil Jaroslav Petrák s tím, že tato událost začala skutečnou nehodou, neboť ženy se ani v nejmenším neprovinily proti pravidlům bezpečného pohybu v horách.

Jak se ukázalo, vyrazily na lyžařskou túru skutečně dobře vybavené. „Měly kvalitní výstroj, v batohu náhradní suché oblečení, pití, jídlo a jedna z nich dokonce lékárničku. Ale především měly nabité mobilní telefony a v nich aplikaci Záchranka, kterou využily,“ komentoval zásah David Savický, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že tím pádem byl zásah rychlejší a pro pacientku méně stresující.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí