+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana chlapce na Riegrově stezce

Jizerské hory, 21. února 2021 – Desetiletý chlapec včera odpoledne uklouzl na ledu během výletu po Riegrově stezce u Semil, spadl asi deset metrů do koryta Jizery a vážně se zranil.

Záchrana chlapce na Riegrově stezce
Ilustrační foto

Podle rodiny, se kterou výlet podnikl, po uklouznutí doslova podlétl zábradlí, které v polovině stezky chrání před pádem do řeky. „Problém byl především v tom, že nehoda se stala v místě, odkud by se zraněný transportoval obtížně a dlouho. Proto nás k zásahu vyzvala přivolaná Letecká záchranná služba, takže jsme na místo letěli v jejich vrtulníku a s lékařem LZS díky šikovnosti posádky přímo k chlapci slanili,“ uvedl David Savický, zasahující záchranář a náčelník Horské služby Jizerské hory.

Turisté mezitím slezli ke zraněnému a dopravili jej zpět na stezku. „Měli jsme podezření na zlomeninu levé ruky a poranění páteře. V každém případě byl hoch ve velkých bolestech, a kdybychom jej měli transportovat po zemi, čekala by nás asi kilometr dlouhá cesta. Takže jsme zvolili transport v podvěsu pod vrtulníkem,“ doplnil náčelník Savický s tím, že skalní údolí je v tom místě velmi hluboké a posádka LZS nemohla podvěs spustit přímo k pacientovi.

S pomocí členů Hasičského záchranného sboru tedy záchranáři zraněného přenesli šetrně na druhou stranu skalního tunelu, u kterého k nehodě došlo. „Tam už mohla být podvěs spuštěn, a vrtulník pak s chlapcem odlétl na místo, kde mohl přistát, pacienta naložit a dopravit k dalšímu ošetření do nemocnice v Hradci Králové,“ řekl David Savický a dodal, že zásah byl jeden z těch, kdy HS působí v případě potřeby na vyžádání i mimo horské oblasti.

Riegrova stezka, foto J. Honzík Mapy.cz

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí