+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Jak na konec starého, tak na začátek Nového roku.

  Dva stejné případy řešili krkonošští horští záchranáři na cestě úbočím Kozích hřbetů. Nedostatečná výbava pěších turistů v kombinaci se zledovatělým povrchem sněhové pokrývky zaměstnala záchranáře vždy v nočních hodinách. Zásahy byly oproti předešlým letům organizačně jednodušší a především rychlejší.

Jak na konec starého, tak na začátek Nového roku.
Ilustrační foto

  Na rozdíl od posledních let mohla zasáhnout služba přímo z hřebenů, která je od 25.12.2023 umístěna na Slezském domě. “Přesně pro takovéto případy jsme se vrátili na hřebeny Krkonoš“ glosuje situaci náčelník HS Krkonoše P.Cingr a dodává „Vrátili jsme služby na hřebeny hor, abychom mohli zasáhnout rychleji u nehod, které jsou z hřebene dostupnější než z údolí. V podstatě okamžitě se nám ukázalo, že toto rozhodnutí bylo správné. 3 zásahy v prvním týdnu provozu služeb, byly pro postižené vyřešeny jednodušeji a dříve, přístup z údolí byl zatarasen stromy. Musím v tomto ohledu poděkovat majitelům a provozovatelům obou zařízení, kde máme služby umístěny, Labská bouda a Slezský dům za jejich ochotu a vstřícnost. Možnosti vrátit se zpět na hřebeny s našimi službami je pro všechny neocenitelná.“ Dodává P. Cingr.

  Hřebenové partie jsou v těchto dnech zrádné především zledovatělým povrchem. Žádáme všechny turisty o nepodcenění této situace, dobré plánování horských túr a dostatečné vybavení pro jejich šťastný návrat do údolí.

  Všem milovníkům hor potom přejeme vše nejlepší v Novém roce, mnoho zdraví štěstí a krásných zážitků v našich horách.  

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí