+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Horská služba v Jeseníkách transportovala zraněného velmi těžkým terénem k vrtulníku

Horská služba zasahovala u silně krvácejícího poranění dolní končetiny v oblasti Divokého dolu v Jeseníkách. Zraněného turistu, kterému ostrý kámen způsobil tržnou ránu na noze, museli horští záchranáři snést velmi těžkým horským terénem ke zhruba kilometr vzdálenému vrtulníku LZS Olomouc.

Horská služba v Jeseníkách transportovala zraněného velmi těžkým terénem k vrtulníku
Ze zásahu

V neděli 28. dubna před polednem přijala Horská služba výzvu z dispečinku HS o silně krvácejícím zranění dolní končetiny. K zásahu byl povolán také vrtulník LZS Olomouc Kryštof 09 s úmyslem, za pomoci jeřábu, vysadit záchranáře. Nepříznivé povětrnostní podmínky tento manévr neumožnily a stroj přistál na nejbližším vhodném místě, zhruba kilometr od místa události. Záchranáři museli ke zraněnému vystoupat velmi těžkým horským terénem pěšky s nosítky a zdravotnickou výbavou. Po základním ošetření krvácející rány a znehybnění dolní končetiny vakuovou dlahou, muže uložili do vakuové matrace a vydali se na cestu k vrtulníku. Překážkou jim byl opět těžký a strmý terén, přes skály a popadané stromy. U vrtulníku si raněného muže převzal lékař a provedl dovyšetření. Členové posádky LZS ve spolupráci s horskými záchranáři naložili muže na palubu vrtulníku k následnému transportu do zdravotnického zařízení.

Bližší informace: Marek Fryš, tiskový servis HSČR, tel: +420 602 163 444, e-mail: [email protected] nebo Vítězslav Kaller, náčelník HS Jeseníky, +420 724 813 296, [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí