Víkendová pátrací akce na Šumavě

V sobotu 27.12. v 18.00 přijal dispečer horské služby výzvu z dispečinku tísňové linky 112, na kterou se obrátili 3 zahraniční turisté s žádostí o pomoc v nouzi.
Víkendová pátrací akce na Šumavě
Okamžitě byla zahájena pátrací akce, do které se zapojili čtyři horští záchranáři za pomoci sněžných skůtrů a VW Transporter, kdy v průběhu akce byl s hledanými osobami udržován telefonický kontakt. Hledaní udávali, že nejsou zraněni. Vypravili se na výlet po trase Modrava - Březník, zpět se chtěli vrátit jinou trasou, ale nepodařilo se jim najít zelenou turistickou značku a mylně pokračovali směrem na Roklanskou hájenku. Odtud dále na Medvědí horu, na které odbočili vpravo a sjížděli lesem po již vyšlápnuté stopě, která po cca. 2 km skončila. V této oblasti je již zastihla tma, a protože nebyli vybaveni svítilnou, nebylo již možné vrátit se po vlastní stopě zpět. Záchranáři na základě udaných informací začali prohledávat oblast od Modravy a Filipovy Hutě na Březník, a dále z Březníka na „Pytlácký roh“ a Roklanskou hájenku. Průběžně byly informace o pravděpodobném pohybu hledaných osob upřesňovány a ve 21.00 hod. byly nalezeny v lese pod Medvědí horou. Turisté byli bez zranění, avšak prochladlí. Následoval transport osob na Modravu, kde měli zaparkované vozidlo.