Na Šumavě se dnes instalují tzv. Traumatologické body

Šumava, 30. června 2010 – Lepší lokalizace místa události a mnohonásobně rychlejší zásah v terénu – to záchranářům umožní tzv. Traumatologické body, které pracovníci Informační a strážní služby Národního parku Šumava dnes instalují.

Na Šumavě se dnes instalují tzv. Traumatologické body

Jedná se celkem o 129 tabulek s potřebnými údaji a s jejich osazením v terénu pomáhají i členové Horské služby, jimž instalovaný systém pomůže především. Traumatologický bod obsahuje čísla na jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému ČR (Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, Policie ČR, tísňové linky 112, Horské služby Šumava a Informační a strážní služby Národního parku Šumava). „Každá tabulka má kromě toho jasně viditelné veliké písmeno, číslo a GPS souřadnice jednotlivého bodu,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Člověk, který se ocitl v nouzi a například neví, kde se konkrétně nachází, tak nahlásí jen písmeno s číslem nejbližšího bodu a záchranáři jej podle toho snáze a rychleji mohou kontaktovat, „Právě rychlost zásahu je v horách často nejdůležitějším faktorem při záchraně lidského života. Systém traumatologických bodů NP Šumava tak může velice přispět k větší bezpečnosti návštěvníků našich hor,“ dodal náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243

nebo

Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]