Horská služba Šumava připravena na prázdninovou sezónu

Šumava, 1. července 2010 – Devět profesionálních záchranářů, 23 dobrovolných členů a čtyři lékaři Horské služby budou během prázdninové sezóny v Národním parku Šumava v plné pohotovosti.
Horská služba Šumava připravena na prázdninovou sezónu

Horská služba tak bude zajišťovat záchranné práce ve vymezeném horském prostoru Šumavy na území o rozloze 1068 km2. K ruce členům HS je připraveno 25 proškolených a vybavených pracovníků Informační a strážní služby Národního parku Šumava. „Standardně je zajištěna 24 hodin non stop pohotovostní služba dispečera oblasti na pohotovostním čísle 376 397 273. Celé území Šumavy je pokryto sítí záchranných terénních stanic, z nichž je zajišťována veškerá záchranná činnost,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že v západní části Šumavy se jedná o stanice Špičák a Prášily, v centrální části o stanici na Kvildě a v jižní části Šumavy je zajištěna služba na stanici v Nové Peci.

Na tuto letní sezónu jsou profesionální záchranáři Horské služby Šumava vybaveni novými speciálními zdravotními batohy Rocksnake. Záchranná vozidla Horské služby byla doplněna zdravotními kufry. „Ve spolupráci s našimi lékaři a pracovníky Zdravotnické záchranné služby jsme kufry doplnili o základní prostředky pro práci lékaře v terénu. Lékaři tak mají k dispozici prostředky pro zajištění žilního vstupu a podání infuze v případě ošetření těžkých úrazů,“ řekl náčelník Janďura. Vybavení bylo pořízeno z dotačních prostředků Jihočeského a Plzeňského kraje. Finanční prostředky převyšující částku 100.000 Kč tak byly účelně vynaloženy na záchranu lidských životů. „Díky těmto financím jsou záchranáři Horské služby na Šumavě dobře vybaveni a mohou tak poskytnout adekvátní odbornou pomoc turistům v náročném horském terénu“ doplnil Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243

nebo

Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]