Těžce zraněný starší cyklista na Šumavě

Šumava, 7. září 2010 – Devětašedesátiletý cyklista dnes odpoledne doplatil na svou neopatrnost a těžce se bez přilby zranil pod vrchem Ostrý.
Těžce zraněný starší cyklista na Šumavě

Hlášení o nehodě nejprve obdržela Rychlá zdravotnická pomoc, která ihned kontaktovala dispečink Horské služby. Ta na místo vyslala hlídku záchranářů, kteří v prostoru Bílé strže pod Ostrým našli na stezce bezvládného muže. „Starší pán byl po pádu z kola v hlubokém bezvědomí. Zahájili jsme základní ošetření a velice rychle jsme si uvědomili dvě vážná podezření – muž mohl mít těžce poraněníýhrudník a kromě toho také vše nasvědčovalo zlomenině spodiny lebeční,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Členové Horské služby tedy cyklistu ošetřili a povolali vrtulník Letecké záchranné služby, protože zranění byla velice vážná a muži by normální transport do vzdálené nemocnice mohl způsobit další komplikace. Naložili jej pak ve speciální vakuové matraci do služebního vozidla a odvezli do prostoru Statečku na místo, kde mohla bez problémů přistát helikoptéra. Ta ihned muže transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni k dalšímu ošetření. „Pán spadl z kola při dlouhém táhlém sjezdu a nejhorší zranění si způsobil tím, že neměl přilbu. Prosím proto cyklisty, aby na takových terénech dbali všech zásad opatrné cyklistiky a na šumavské stezky se nevydávali v žádném případě bez přilby,“ upozornil Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]