Horská služba na Šumavě je plně připravena na zimní sezonu

Šumava, 3. prosince 2010 – Vzhledem k tomu, že ke dnešnímu datu zahájily provoz všechny velké lyžařské areály na Šumavě, přešla zdejší Horská služba v plné připravenosti do zimního režimu.
Horská služba na Šumavě je plně připravena na zimní sezonu

Záchranáři HS, kteří zajišťují kompletní území o rozloze 1068 čtverečních kilometrů, budou mít celou zimu k dispozici třináct sněžných skútrů, pět terénních čtyřkolek a šest záchranných vozidel. „Ve službě máme jedenáct profesionálů a dvacet tři dobrovolných členů HS, což je stejný počet, jako v minulé sezoně. Jak profesionálové, tak dobrovolníci jsou perfektně vycvičeni a připraveni poskytnout pomoc v těch nejnáročnějších podmínkách,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že v případě, že by návštěvníci Šumavy potřebovali pomoc, je jim k dispozici čtyřiadvacetihodinový dispečink na telefonním čísle 376 397 273.

Členové Horské služby mají v současné době v pohoří tři střediska – Špičák, Zadov a Kramolín. Pro bezproblémové pokrytí celého území Šumavy pak slouží ještě další síť terénních stanic v Prášilech, Kvildě, Kubově Huti a v Nové Peci. „Střediska i terénní stanice jsou rozmístěny tak, aby se záchranáři dostali na místo události co nejrychleji. Zkracuje se tak doba dojezdu a zvyšuje šance na záchranu zdraví či dokonce života,“ řekl Michal Janďura. Pro naléhavé případy má Horská služba Šumava také k dispozici nový automatizovaný externí defibrilátor, pořízený z prostředků Jihočeského kraje. Jsou také předjednány dotace Plzeňského kraje na zakoupení dalších dvou.

„Přejeme za Horskou službu Šumava všem návštěvníkům příjemnou zimní sezonu. Prosíme však všechny, aby dbali všech zásad bezpečnosti při pohybu v náročném horském terénu a na lyžařských svazích neohrožovali zdraví nejen své, ale i ostatních lyžařů.“ apeloval náčelník Janďura. Upozornil na nutnost dodržování desatera zásad pobytu v horách FIS, které si všichni mohou přečíst na stránkách Horské služby ČR www.hscr.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]