Myslivci zabloudili ve vlastní honitbě, Horská služba Šumava je musela zachránit

Šumava, 15. prosince 2010 – Dva myslivci se včera v nočních hodinách ztratili v oblasti Zhůří u Zadova v honebním revíru při lovu na jelena.

Dispečink Horské služby na Zadově dostal zprávu o tom, že lovci se ztratili, kolem čtvrt na dvanáct v noci. „Myslivci nám sice dokázali vcelku přesně popsat, kde jsou, ale tvrdili, že vůbec neví, jak se odtamtud dostat zpět ke svému vozu. Podle nich seděli večer na posedu, střelili jelena a ten utekl. Vydali se jej tedy dohledat a přitom ztratili orientaci v místech, která dobře znali,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že během noci hustě sněžilo a v oblasti je nová pokrývka 20 – 25 cm sněhu, takže terén je skutečně těžce průchodný a zbloudění je v takové situaci snadné.

Na udané místo vyrazili okamžitě tři záchranáři HS na sněžných skútrech. Díky dobré znalosti terénu pak skutečně během relativně krátké doby myslivce našli. Zjistili, že nimrodi jelena nakonec nalezli, ale zpět k posedu cestu nikoliv. Byli lehce podchlazení, ale jinak v pořádku, takže je členové HS na skútrech dopravili asi osm kilometrů zpět k jejich automobilu. Pak mohli i s trofejí odjet domů. „Na Šumavě už několik dní hustě sněží, na stráních i cestách jsou silné návěje a fouká prudký vítr. Apeluji proto na místní i návštěvníky našich hor, aby v žádném případě neopouštěli značené cesty. Jinak, zvlášť v nočních hodinách hrozí ztráta orientace a ohrožení zdraví, či dokonce života“ důrazně upozornil Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]