Horská služba varuje lyžaře v Jeseníkách

Jeseníky, 12. února 2011 – Zledovatělý a tím nebezpečný povrch běžkařských tratí i sjezdovek, prudký nárazový vítr a teploty hluboko pod bodem mrazu, to dnes čeká návštěvníky Jeseníků.
Horská služba varuje lyžaře v Jeseníkách

Na sjezdových tratích je v tuto dobu už jen tzv. technický sníh po zasněžování, běžkařské cesty na hřebenech mají ještě sníh normální. „Problém je v tom, že nejdříve přišla obleva, pak včera déšť a v noci klesla teplota až na -7 stupňů Celsia. Mráz bude i přes den a k tomu se přidal silný vítr. Varujeme proto turisty na běžkách, aby raději vůbec nevyráželi na hřebenové túry,“ upozornil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Doporučil, aby se běžkaři před tím, než se v této době na nějaký výlet vydají, informovali o aktuální situaci na jednotlivých stanicích HS v Jeseníkách. Lyžaři a snowboardisté na sjezdových tratích by pak v žádném případě neměli vyjíždět bez přilby. „Je nutné, aby návštěvníci hor v podmínkách, kdy je sníh přemrzlý, tvrdý a tím při pádech hrozí závažná zranění, dodržovali základní pravidla pohybu na sjezdových tratích, zejména pak Desatero zásad FIS. Především musí rychlost a způsob jízdy přizpůsobit svým lyžařským schopnostem, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům,“ upozornil náčelník Klimeš.

Bližší informace: Dispečink Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 602 666 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]