Na Šumavě cvičí letečtí záchranáři

Šumava, 16. února 2011 – Hasiči, vojáci i záchranáři Horské služby Šumava se sešli na Špičáku při společném cvičení leteckých záchranných složek, které začíná dnes v poledne.
Na Šumavě cvičí letečtí záchranáři

Po dva dny budou všichni společně cvičit v rámci Integrovaného záchranného systému záchranu osob z těžko přístupného terénu. „Jsou tu letečtí záchranáři Hasičského sboru Plzeňského kraje, letka Letecké záchranné a pátrací služby Armády ČR a samozřejmě naši letečtí záchranáři. Jako každý rok prověříme součinnost všech složek cvičení, společně si projdeme nové postupy při záchraně lidských životů a především budeme cvičit spolupráci mezi záchranářem a posádkou vrtulníku,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

V průběhu cvičení je připraveno několik různě obtížných situací, které mohou záchranáře v praxi čekat. Mimo jiné tak budou jednotlivé týmy trénovat záchranu osob ze sedačkové lanovky. Pro tuto příležitost využijí záchranáři lanovku na Špičák, cvičit ale budou až po čtvrté odpoledne, tedy po ukončení denního provozu. „Jak hasiči, tak armáda s námi při akcích běžně spolupracují. Je pro nás tedy důležité, aby součinnost při případné záchraně života byla perfektní a dokonale koordinovaná,“ komentoval cvičení náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]