Horská služba dohlédne na bezpečnost závodu Šumavský skimaraton

Šumava, 25. února 2011 – Dvě hlídky Horské služby s pomocí sněžných skútrů dohlédnou na zdravotní zajištění běžců, kteří se tento víkend zúčastní závodu Šumavský skimaraton.
Horská služba dohlédne na bezpečnost závodu Šumavský skimaraton

Horská služba zajistí poskytování první pomoci v součinnosti s členy Informační a strážní služby Národního parku Šumava. „Naši záchranáři budou mít k dispozici veškerou zdravotnickou techniku, kterou mohou v průběhu závodu použít. Ze zkušenosti mohu říci, že se to týká především drobných úrazů při střetu dvou a více běžkařů. Častým důvodem pro náš zásah také bývá přecenění sil a následné vyčerpání,“ uvedl člen Horské služby Šumava Ondřej Zeman. Dodal, že i přes nasazení záchranářů nebudou nijak omezeny stálé služby HS v centrální části Šumavy

XXIII. ročník Šumavského skimaratonu startuje v sobotu na krátké trati 26 km volnou technikou na Kvildě. V neděli pak ve dvou vlnách vyjedou závodníci klasickou technikou, nejdříve na krátkou trať jako v sobotu, v 11:00 pak na dlouhou dvaačtyřicetikilometrovou trasu. „V neděli se měla jet ve druhé vlně plná délka maratonu, to jest cca 52 kilometrů. Sněhové podmínky však donutili pořadatele trasu o deset kilometrů zkrátit,“ informoval Ondřej Zeman. Zároveň apeloval na všechny účastníky, aby se na závod dobře připravili a především dbali na bezpečí nejen své, ale i okolních lyžařů. „Závod je masový a o střety není nouze, při dodržování pravidel bezpečného pohybu na lyžích je však možnost úrazu výrazně menší,“ upozornil Zeman.

Bližší informace: Ondřej Zeman, člen Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 725 039 110 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]