Těžce zraněný Nizozemec na Šumavě

Šumava, 4. března 2011 – Jedenačtyřicetiletý lyžař z Nizozemí se dnes odpoledne během jízdy po sjezdové trati v Kramolíně u Lipna nad Vltavou těžce zranil.
Těžce zraněný Nizozemec na Šumavě

Horská služba Šumava dostala hlášení o případu krátce po šestnácté hodině. Na místo nehody okamžitě vyrazili dva členové HS. „Jakmile dorazili na místo, zjistili, že muž upadl na tvrdý a přemrzlý sníh tak nešťastně, že si způsobil otřes mozku. Zároveň ale popisoval příznaky, které nás vedly k podezření na úraz páteře v bederní oblasti,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že nizozemský lyžař neměl přilbu. Záchranáři HS vzhledem k povaze zranění povolali Leteckou záchrannou službu z Českých Budějovic. Muže pak ošetřili a umístili je do tzv. vakuové matrace, aby ho stabilizovali a zamezili prochladnutí. K nehodě poté dorazila i posádka vozu Rychlé zdravotnické pomoci, která zraněnému dala pro jistotu i infůzi. Členové HS muže po ošetření na saních za sněžným skútrem odvezli na heliport v Kramolíně, kde jej převzal vrtulník LZS a transportoval k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice. „Opět důrazně upomínáme návštěvníky Šumavy, aby dbali všech zásad bezpečnosti na sjezdových tratích, především pak Desatera FIS. Je nutné, aby jízdu vždy přizpůsobili stavu sjezdovek, které jsou nyní velice tvrdé a přemrzlé,“ varoval náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]