Dvě těžce zraněné dívky v Krkonoších

Krkonoše, 6. března 2011 – Dvakrát dnes musel vrtulník Letecké záchranné služby ke zraněným mladým snowboardistkám do Vítkovic a Špindlerova mlýna.
Dvě těžce zraněné dívky v Krkonoších

V prvním případě upadla dnes ráno kolem osmé hodiny dvaadvacetiletá česká jezdkyně na snowboardu na dojezdu sjezdovky ve Vítkovicích. „Náš záchranář na místě zjistil, že i přes to, že měla přilbu, utrpěla těžký otřes mozku a zároveň podle všech příznaků mohla mít i těžké poranění krční páteře. Nasadil jí proto krční límec a umístil jí do vakuové matrace,“ uvedl Pavel Jirsa, zástupce náčelníka HS Krkonoše. Dodal, že člen HS povolal také vrtulník LZS z Liberce a zraněnou dívku pak na saních za skútrem odvezl na heliport nad Vítkovicemi. Tam jí převzala posádka vrtulníku a transportovala k dalšímu ošetření v nemocnici.

Druhý případ měli záchranáři ze střediska na Pláních nad Špindlerovým mlýnem hlášen přibližně v půl jedné po poledni. Na černé sjezdovce na terénní nerovnosti upadla jedenadvacetiletá Polka na snowboardu. I zde všechny příznaky vedly členy HS k tomu, že utrpěla těžký otřes mozku, především proto, že přilbu neměla. Záchranáři jí také nasadili krční límec, dali do vakuové matrace, na tzv. kanadských saních odvezli k dojezdu sjezdovek a předali posádce vrtulníku LZS z Hradce Králové. „Je důležité, aby všichni bez rozdílu pečlivě dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Sníh je stále velmi tvrdý a pády tam, kde jezdec neměl přilbu či páteřní ochranu většinou končí vážným zraněním,“ apeloval Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]