Těžce zraněný cyklista v Beskydech, vrtulník nemohl přiletět

Beskydy, 20. srpna 2011 – Sedmapadesátiletý cyklista se včera odpoledne těžce zranil při skupinovém přejezdu hlavního hřebene Beskyd.
Těžce zraněný cyklista v Beskydech, vrtulník nemohl přiletět
Jeho přátelé vše ohlásili dispečinku Horské služby s tím, že muži na kamenité hřebenové cestě mezi Bílým Křížem a Malým Polomem sklouzlo kolo a on po pádu krvácí na noze. „Když naši záchranáři dojeli na místo, zjistili, že cyklista zřejmě dopadl na nějaký ostrý klacek, protože měl otevřenou tržnou ránu. Měli jsme podezření na poranění stehenního svalu, takže jsme chtěli, jak je v takových případech pravidlem, povolat vrtulník Letecké záchranné služby,“ uvedl Marcel Svoboda, člen Horské služby Beskydy. Dodal, že vzhledem k přicházející bouřce však posádka LZS nemohla vzlétnout. Záchranáři proto zraněného na místě ošetřili a povolali sanitní vůz Rychlé lékařské pomoci z Frýdlantu nad Ostravicí. Ten však nemohl kvůli náročnému terénu dojet až na místo zranění. Členové HS proto s pomocí dvou kamarádů zraněného muže transportovali na nosítkách asi dva kilometry v nepříznivém počasí horskými stezkami k záchrannému vozidlu Horské služby. Tím jej pak převezli na Bílý Kříž a předali posádce sanitky. Muž byl poté odvezen na traumatologii nemocnice ve Frýdku-Místku. „Upozorňuji cyklisty všech věkových kategorií, aby nepřeceňovali na horských cestách své síly a aby pozorně sledovali terén, kterým projíždějí. Na hřebenech Beskyd stačí malá chvilka nepozornosti a může dojít nejen k vážnému zranění, ale i k ohrožení života,“ varoval Marcel Svoboda.Bližší informace: Marcel Svoboda, člen Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 607 584 985, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]