Horská služba zachraňovala na Šumavě zraněnou starší cyklistku

Šumava, 28. října 2011 – Šedesátiletá cyklistka se dnes kolem poledne vážně zranila při pádu z horského kola na cyklistické stezce mezi Zhůří a Hůrkou.
Horská služba zachraňovala na Šumavě zraněnou starší cyklistku

Dispečink Horské služby dostal zprávu o události kolem čtvrt na jednu od kolegů z linky 155 s tím, že paní má omezenou hybnost dolních i horních končetin. „Problém byl v tom, že na 155 neměli přesnou lokalitu nehody. Zavolali jsme tedy na telefon manžela zraněné ženy a postupně jsme spolu určili, kde k události došlo. Poté naši členové ihned vyrazili na místo terénním vozem,“ popsal okolnosti dnešní akce Michal Jnaďura, náčelník Horské služby Šumava. Záchranáři po dojezdu zjistili, že žena má řadu tržných ran v oblasti hlavy, ale především se jim potvrdila ohlášená omezená hybnost pravé ruky i nohy. Vzhledem k terénu pak člen HS poslal strážce Národního parku Šumava, kteří k nehodě posléze také dorazili, aby pomohli navigovat posádku povolaného sanitního vozu ze Sušice. Sanitka s lékařem však stejně až k nehodě dojet nedokázala, takže lékař dorazil pěšky. Potvrdil zjištění členů HS, že žena přes ostatní zranění nekrvácí v oblasti lebeční. Vzhledem k ostatním příznakům se však záchranáři rozhodli povolat vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně, který pak přistál nedalekou Hůrky. Žena byla mezi tím stabilizována do vakuové matrace, zdravotníci jí nasadili krční límec a přenesli do vozidla Horské služby. Tím zraněnou transportovali cca 1,5 km k sanitce a ta pak k vrtulníku, který ženu odvezl do plzeňské Fakultní nemocnice. „Znovu připomínám, že zejména starší turisté a cyklisté by měli dbát všech zásad bezpečné jízdy v horském terénu. Je nutné, aby pečlivě plánovali trasy výletu s ohledem na svůj věk a zdravotní stav,“ varoval náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]