+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Účast našich kynologů na atestech na Slovensku

Velmi rádi jsme přijali pozvání a na Slovensko byli vysláni dva psovodi se psy.

Účast našich kynologů na atestech na Slovensku
Ilustrační foto

Od 1.6. do 4.6. probíhali jarní kynologické atesty slovenské Záchranné horské služby, které se konaly V Demanovské dolině v Nízkých Tatrách. Velmi rádi jsme přijali pozvání a na Slovensko byli vysláni dva psovodi se psy. Hlavní zaměření bylo kladeno na kondiční a odbornou připravenost týmů, tedy psovoda a psa. Přezkoušení vyvrcholilo sobotním závodem typu really. Psovodi měli k dispozici trasu nahranou v GPS, v rámci které byly na daných místech povinné disciplíny. Mezi ně bylo zařazeno označení mrtvolných pachů, přemostění přes údolí, poslušnost, 2x slanění, běžecký měřený úsek, práce s GPS, přemostění psa samostatně bez psovoda, pátrání po pohřešovaných osobách a ošetření zraněného. V rámci trasy museli všichni povinně vystoupat na vrchol Sinná.

Všechny disciplíny musel absolvovat celý tým. Při slanění a přemostění se hodnotila jak práce psovoda při koordinaci a manipulaci se psem, tak chování psa. Velmi specifická disciplína byla přemostění psa samostatně. Pes se musel spoléhat pouze na hlas a vizuální kontakt se psovodem, který překonával skalnatý hřebínek. Všichni pejsci ale projevili velký nadhled a zůstali klidní.

Atesty formou závodu simulovaly možné skutečné pátrání, v rámci kterého se psovod může dostat do těžké situace, která vyžaduje překonání terénních překážek (převážně skal).

České týmy se ukázali ve skvělé formě a Nízké Tatry jim nedělaly žádné problémy. Filip Szlaur se psem Johnym skončili celkově na 9.místě a Jan Hepnar s Casim, kteří vyhráli časovku, skončili celkově na 3. místě. Vítězem se stali Ján Žiška s Benym.

Spolupráce zejména se slovenskou horskou službou je velmi úzká a posouvá nás dopředu.

Těšíme se na střetnutí při našich podzimních atestech.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí